Несъмнено най-култовото и популярно състезание от календара на Формула 1 е под съмнение не само за следващия сезон.

Договорът на организацията с Гран при на Монако изтече преди 10 дни, след като мина стартът за 2021 г.

Контрактът бе подписан през 2010-а и обхващаше 10 старта. През миналата година надпревара нямаше, това сега бе десетото и така условията по онзи договор са изпълнени.

Притежателят на правата за преговори - Автомобилният клуб на Монако (ACM), е изключително консервативен в разбиранията си и не желае да прави никакви промени в Гран при на Княжеството. Хората там искат нещата да си останат такива, каквито са от 1929-а, когато е проведено за първи път (просто като Надпревара за Монако).

Този старт е един от почти неизменните в историята на Ф1, провежда се от 1955 г в рамките на Формула 1. А неговата уникалност с трасето, което е по улиците на Княжеството, го прави нещо съвсем различно в автомобилния спорт.

Но ръководителите на най-скъпата и мощна организация в моторните спортове искат реформи и в маршрута, и в начина на провеждане, а вероятно - и във времето от годината, в което е състезанието. Смята се, че "пистата" в този вид е твърде тясна и неудобна, предизвиквайки каране "колело до колело". Нещо, което за феновете винаги е било част от чара на състезанието.

Първото предложение обаче, изготвено под ръководството на опитния технически директор на Ф1 Рос Браун, бе отхвърлено от хората в Монако.

Те имат своя жокер - първо с аурата и глобалната популярност на тяхното Гран при, второ - със сумата от 10 милиона долара, която внасят всяка година заради това стартът да е в календара. Но дали ще е достатъчно силен вторият при условие, че Саудитска Арабия предлага на Liberty Media - компанията, притежаваща Формула 1, 50 милиона долара за 2 състезания годишно?

Босовете трудно биха се разделили с толкова престижен и популярен старт, но за момента спънките пред нов контракт са доста. Според Браун е задължително да бъдат преодоляни, но той е човек от спорта в борда на Ф1.

Решенията се взимат от представителите на Liberty Media, а за тях може да се окаже по-значим факторът с банкнотите от Изтока.