Талантливият български пилот Никола Цолов е само на 16 години, но от новия сезон ще кара във Формула 3 - предпоследното стъпало преди Формула 1. Тийнейджърът сътвори истински фурор в испанската Формула 4, печелейки титлата след 13 победи в общо 21 състезания. Там той караше за "Кампос Рейсинг" - тим, свързан с легендата Фернандо Алонсо, който е и ментор на Цолов.

Цолов, който навърши 16 само преди няколко дни, говори за бъдещето и целите си пред bTV.

"Meчтата ми е да съм първият български пилот във Формула 1 и Алонсо ми помага да я постигна. Когато карах за неговия картинг отбор и се справях най-добре от всички, един ден ми написа дълго съобщение пo Whatsapp. Казах си, че 100 процента някой от отбора се шегува с мен, но когато се чухме на видеоразговор видях, че не е така", заяви Никола.

"Ако не си добър във Формула 3, няма смисъл да отиваш във Формула 2, защото там е още по-трудно. Разликата е огромна. Уча вкъщи, когато имам време. Баба ми помага, защото е била учителка. Майка ми пък живее с мен в Испания", добавя той.

Талантът поясни, че физическата подготовка е от изключителна важност, защото по време на състезанията е необходима изключителна енергия. Според него най-голямото напрежение в завоите пада върху врата, долната част на корема и раменете.