България ще се превърне в 35-ата държава с представител във Формула сериите утре, когато Никола Цолов ще дебютира във Формула 3.

16-годишният талант, който е част от френския тим "ART Grand Prix", си извоюва място във Формула 3 след титлата си от испанската Формула 4 през миналия сезон.

Утре в 9:55 българско време е единствената свободна тренировка за уикенда, а в 15:00 Цолов ще излезе в първата си квалификация на това ниво.

Квалификацията ще е за съботното спринтово състезание, което носи точки и нарежда стартовата решетка за основното състезание в неделя, което ще се проведе от 10:50 часа българско време.

"Уверен съм, че успяхме да се подготвим добре с тима за началото на сезона. При симулациите на състезателно темпо сме в Топ 10 в класирането, което е окуражаващо.

По време на тестовете работехме повече върху къси серии обиколки с нови гуми, за да се подготвя по-добре за квалификациите, които ме очакват. Мисля, че постигнахме прогрес в тази насока. "Сахир" е писта, която износва сериозно гумите, така че битката през уикенда ще е много интересна", сподели Цолов.

Сезонът във Формула 3 ще се състои от 10 кръга със спринтови и цели състезания. Тези 10 кръга ще се провеждат в уикендите на Формула 1, часове преди състезанията на най-добрите в автомобилния спорт.