Пилотът на "Макларън" във Формула 1 Ландо Норис беше много ядосан на шампиона от "Ред Бул" Макс Верстапен след сблъсък между двамата малко преди края на Гран при на Австрия.

Младият британец опита да атакува първото място, но рискованата защита на нидерландския му колега доведе до удар, който се оказа фатален за Норис.

Верстапен, въпреки 10-секундно наказание, имаше повече късмет и завърши състезанието пети, като по този начин увеличи разликата на върха в генералното класиране между себе си и Ландо.

"Той стори неща, които не са разрешени и не получи нужното наказание. Очаквах трудна битка с Макс и знаех какво предстои. Очаквах агресия, избутвания до лимита и подобни неща. И при трите ми атака той правеше неща, които могат да доведат до инцидент. Това е безразсъдно. Изглеждаше като отчаяние от негова страна.

Не е нужно да действа така, има достатъчно победи. Изненадан съм от инцидента, но очаквах да е трудна битка. Очаквах и да е честна и не смятам, че съм го принудил да действа по този начин. Макс винаги е бил такъв. Уважавам го за уменията му, но понякога той стига твърде далеч", каза Норис след състезанието.

Още по-остри думи дойдоха от шефа на "Макларън" Андреа Стела, който призова за сериозни промени във Формула 1.

"Както вече споменах, това бе епизод от една продължителна серия. Има множество случаи, които трябва да бъдат анализирани и си мисля как ще продължим оттук нататък, защото ние не искаме повторение на сезон 2021. Не мисля, че онази година бе добра за Формула 1 като цяло. Може да е било забавление, но не и поради правилните причини", каза той.

През сезон 2021 във Формула 1 битката между Верстапен и Люис Хамилтън стигна до удари на пистата и множество разправии.

"Проблемът е, че когато не постъпваш честно в определени случаи, то те се повтарят. Точно това се случи днес. Подобни инциденти не бяха адресирани както трябва в миналото, когато Верстапен водеше битки с Хамилтън и определени неща в поведението му на писта трябваше да бъдат наказвани по-строго. Така се учиш как да се състезаваш по определен начин, който може да бъде счетен за честен и справедлив", продължи Стела.