Пилотите във Формула 1 инициираха среща с организаторите и целия персонал от пистата в Саудитска Арабия, за да са сигурни, че сигурността им е гарантирана в неделното Гран при там.

В петък асовете бяха сериозно стреснати от експлозии, предизвикана от ракетен удар на йеменски бунтовници срещу петролни складове съвсем недалеч от мястото на състезанието във Формула 1.

Втората тренировка се забави с няколко часа, а след нейния край звездите, водени от Люис Хамилтън и Макс Верстапен, поискаха срещата.

Тя е приключила чак около 2,30 часа сутринта местно време, като след куп уверения от организаторите, пилотите са се съгласили все пак да стартират в днешната трета тренинг-сесия, квалификацията и утрешното състезание.

Президентът на Ф1 Стефано Доменикали също присъства на срещата. От нея няма официално становище нито на домакините на Гран при на Саудитска Арабия, нито от организацията на Доменикали. Според информация на BBC, поне 10 пилоти не са искали да стартират нито днес, нито утре, след като са видяли и чули случилото се в петък.

Тогава димът от експлозиите и пожарите, причинени от атаката, се виждаха от пистата.

Мохамед бен Сюлайем, президент на международната автомобилна асоциация FIA коментира инцидента в петък:

"Фактите са, че атаката е била срещу инфраструктурата на петролните складове, не е насочена срещу хора. Няма и нищо общо с Формула 1 и състезанието на пистата. Имаме пълното уверение, че мерките за сигурност са на ниво и няма никаква опасност, затова призовах състезателите просто да се концентрират върху старта."

Лесно е да се каже, разбира се.

Отново неофициално, Хамилтън и Верстапен са били сред водещите гласове Гран при на Саудитска Арабия да няма. Преди година британецът запали скандал сред домакините на дебютиращото тогава състезание в календара като каза:

"Дали се чувствам комфортно да карам тук? Не бих казал. Знаем какво става в тази държава... Но не е мой избор, нали? Спортът Формула 1 е решил, че ще има състезание в Саудитска Арабия, а аз изпълнявам договора си."