Формула 1 ще включи нов формат на спринта още в предстоящия състезателен уикенд в Баку. От този сезон спринтовата част на шестте Гран при, в които ще присъства, ще бъде още по-независима.

Какво значи това? Че основната квалификация за неделното състезание ще се провежда в петък, а спринтовете ще имат своя собствена такава.

Тя ще бъде в същия формат както и стандартната, като ще определи стартовите позиции за съботния спринт, след като местата на стартовата решетка за самото състезание вече ще бъдат ясни. Спринтовата квалификация ще се състои в събота.

Отново ще има три сесии, в които петте най-бавни коли ще отпадат, но за разлика от традиционните квалификации, продължаващи 18, 15 и 12 минути, сега ще гледаме такива от 12, 10 и 8 минути.

Отборите също така ще бъдат задължение дап олзват нови гуми в квалификациите за спринта - "медиум" в първите две части и "софт" в заключителната, когато се определят първите 10 в класирането.

Формула 1 окончателно одобри тези промени днес, като подчертава, че идеята на всичко е да предизвика пилотите да рискуват повече.