Пилот с фамилия Шумахер ще има догодина във Формула 1, а новината - която си е грандиозна за феновете на този спорт, вече изглежда почти сигурна.

Очаква се до дни да стане и факт, след като Гюнтер Щайнер, директорът на отбора "Хаас", уклончиво потвърди предстоящ анонс. Скромният тим работи в близко сътрудничество и с двигател на "Ферари", но е отделен с бюджета и екипа си.

През този сезон "Хаас" записа само 3 точки в шампионата на Ф1 - две за Ромейн Гросжан, една за Кевин Магнусен. Вече бе обявено, че и двамата пилоти няма да останат.

Очакванията са, че още след Гран при на Бахрейн този уикенд, тимът ще обяви двойката пилоти за 2021-ва, а те ще са новобранци за Формула 1. Единият ще е Мик Шумахер, синът на великия Михаел с неговите седем титли.

Другият вероятно ще е руснак - Никита Мазепин. Предполага се двата хода не са само продиктувани от спортни подбуди.

"Хаас" бе пред фалит и прекратяване на участието в сезона заради пандемията, която удари по и без това доста по-скромния бюджет, съпоставено с водещите отбори.

Маркетинговият удар от привличането на Шуми-младши, както и икономическият ефект с множество руски спонсори при появата в болида на техен сънародник, са доста вероятни аргументи за сглобяването на такава двойка новобранци.

"Няма да се бавим с обявяването на пилотите ни за следващия сезон - призна Щайнер, но отклони въпрос за Шумахер в Бахрейн. - Има някои дребни детайли, но следващата седмица вероятно ще ги изгладим.

Най-важното е, че оцеляхме. Имаше голям риск да ни няма за сезон 2021, но - там ще сме. Формула 1 има нужда от отбори като нас."

Мик Шумахер е на 21 години и не е далеч от титлата във Формула 2 за сезона, като води със 191 точки и може да стане шампион още в неделя в Бахрейн.