От началото на сезон 2020 във Формула 1, всички състезания и действия на играчите са посветени на каузата "We Race As One", насочена срещу расовата дискриминация в обществото.

Основното лице на тази кампания е Люис Хамилтън, популярен с активността си извън пистата, по теми свързани с расизма. Ръковдоният орган ФИА също е доста активен в тези кампании, но в последния уикенд странно подмина обидни думи, насочени пряко към определен етнос.

Става въпрос за монголците като народ, които бяха обидени от Макс Верстапен ("Ред Бул"), а думите му бяха излъчени пряко по време на петъчната тренировка за Гран При на Португалия.

Той бе близо до сблъсък с Ланс Строл от тима на "Рейсинг Пойнт", като в радиото си изкрещя: "Какъв загубеняк. Да, направих го. Какъв монголец".

Очевидно Верстапен използва монголец като синоним на загубеняк, при това пред милионите фенове на този спорт. Веднага след състезанието той дори бе помолен да коментира думите си, като Верстапен просто отмина и измъмри: "Не е мой проблем".

Освен това така активните в расовите инициативи шефове на ФИА, също останаха безмълвни по случая.

Множество посланици на Монголия по света, организации на монголски емигранти в Европа, както и правителството на страната, изразиха възмущението си от получилата се ситуация.

До Верстапен дори бе написано писмо от Организацията за опазване на монголската идентичност, която поиска публично извинение от страна на нидерландския пилот.