Младата звезда на "Уилямс" Джордж Ръсел ще бъде вторият пилот на "Мерцедес" през сезон 2022. Британецът е един от големите таланти във Формула 1, като вече има опит с болид на "сребърните стрели", след като миналия сезон замести за едно състезание Люис Хамилтън, с когото ще бъде съотборник.

В редиците на "Мерцедес" Ръсел отива на мястото на Валтери Ботас, който вчера подписа договор с "Алфа Ромео".

"Официално е. През следващия сезон ще бъде пилот на "Мерцедес". Това е специален ден за мен лично и професионално, но и ден на смесени емоции. Развълнуван и смирен съм от този ход, защото това е огромна стъпка в кариерата ми, но също така означава, че трябва да се сбогувам със съотборниците и приятелите си в "Уилямс". Беше истинска чест да работя заедно с всеки един от тях и да представлявам името на Улямс във Формула 1", написа Ръсел в профила си в Instagram.

Снимка: Getty Images

23-годишният пилот стигна до първия си подиум по-рано през сезона, както и до първите си точки за "Уилямс", завършвайки първо осми в Унгария, а след това втори в Белгия.

"С "Уилямс" се борихме за всяка квалификация, всяка точка и вяка десета от секундата. Без значение колко трудно е било, никой не се предаде нито за миг и всички ме вдъхновяваха ежедневно. Ще дам всичко от себе си, за да приключим сезона подобаващо", добави още той.

"Следващият сезон е огромна възможност, която искам да сграбча с две ръце. Валтери е висока летва с представянето си досега в "Мерцедес", а моята цел трябва да бъде да възнаградя доверието на Тото, отбора и борда, които повярваха в мен. Възхищавам се на Люис още от дете, а шансът да се уча от него на и извън пистата е огромен. Засега имам още девет старта с "Уилямс", в които ще дам най-доброто от себе си, за да бъдат най-добрите ми като пилот на отбора. Благодарности на "Уилямс", "Мерцедес" и всички, които ме подкрепяха дотук", завършва Ръсел.

Британецът дебютира във Формула 1 през 2019 година, като преди това спечели титлата във Формула 2 през сезон 2018.