Седмиците на непрестанни спекулаци приключиха, след като "Ферари" официално обяви, че Матиа Биното повече няма да бъде отборен директнор.

Това слага край на 27-годишната му вярна служна за Скудерията, започнала като инженер и стигнала до най-важната роля в тима, която зае през 2019-а.

Естествено, че когато оглавиш отбор като "Ферари", целият свят очаква от теб да го изведеш до световната титла, но това не се случи и под ръководството на Биното.

А немалко хора обвиниха именно него за провалите на Скудерията, защото в не едно или две състезания, проблемът идваше от обърканата отборна стратегия и някои много грешни решения.

53-годишният Биното сам е подал своята оставка, която е била приета от шефовете на Скудерията.

"С тъга трябва да обявя, че приключих съвместната си работа с "Ферари". Напускам компанията, която обичам, от която бях в последните почти 28 години. Положих всички усилия, за да постигна целите си, като оставям един сплотен екип.

Ферари разполага със силен отбор, който може да постигне най-високите цели. Решението бе трудно за мен, но трябваше да предприема тази стъпка", заяви той.

Със сигурност Биното няма да остане дълго без работа, защото спекулации твърдят, че други четири отбора от Формула 1 имат интерес към него.

В следващите месеци обаче той няма да има право да започне работа, за да не прилага идеите си и технологиите на "Ферари" за сезон 2023 в новия си отбор.