Формула 1 обяви, че Гран при на Испания ще се провежда в Мадрид между 2026 и 2035 година. Така новината, за която упорито се говореше в последните дни, днес официално се превърна в реалност.

Състезанието в испанската столица ще бъде на трасе, което ще бъде смесица от отсечки по улиците на града, както и такива, които са изцяло пистови.

Една обиколка ще бъде с дължина от 5.47 километра, а всичко ще бъде концентрирано около IFEMA - огромно пространство за събития в близост до летище "Барахас". Трасето ще има 20 завоя, а очакванията на експертите са една обиколка да бъде правена за време от порядъка на 1:32 минути.

Планът е във всеки един от дните на състезателния уикенд около 110 000 зрители да могат да присъстват около пистата.

Мястото, на което ще се провежда надпреварата, пък ще превърне Гран при на Испания в едно от най-лесно достъпните с обществен транспорт състезания, тъй като наблизо има станции на метрото и испанската влакова система RENFE.

Идеята на F1 и местните организатори е 90% от присъстващите фенове да могат да пътуват с градския транспорт, а останалите 10% да са на пешеходно разстояние в близките места за настаняване.

"Мадрид е невероятен град със страхотно спортно и културно наследство. Днешната новина отваря една нова и вълнуваща страница за Формула 1 в Испания", заяви шефът на Формула 1 - Стефано Доменикали. Очакванията са състезанието да генерира годишен приход от около 450 милиона евро за икономиката на града.

За последно Мадрид прие старт от Формула 1 през 1981 година. Тогава Жил Вилньов спечели на пистата "Харама" със своето "Ферари".

От 1991 година насам Гран при на Испания се провежда неизменно на пистата "Каталуния" - близо до Барселона.