Макс Верстапен и Шарл Леклер подариха истинско шоу за феновете на Формула 1, предоставяйки им вълнуваща битка в последните 10 минути от вчерашното състезание в Саудитска Арабия.

Двамата на няколко пъти разменяха първата и втората позиция, дебнеха се на всеки завой, а в продължение на 10 обиколки дистанцията между тях не надвишаваше секунда, като в крайна сметка шампионът Верстапен бе победител от цялата ситуация.

Очевидно тези двама пилоти ще са основните играчи в битката за титла през сезона, но това което направи впечатление на всички бе отношението помежду им след драматичния финал.

За разика от предишния сезон, когато между Верстапен и Хамилтън имаше непрестанно напрежение и завоалирани нападки и обвиенения, тук вече видяхме истинско уважение и спортен респект между Макс и Шарл.

Дори в секундите след финала, когато Леклер завърши на метри зад Верстапен и имаше всчики основания на света да бъде ядосан, първите му думи бяха: "Поздравления на Макс, това бе страхотна битка".

Двамата продължиха в същия дух и преди награждаването, като всеки отдаде нужното на своя опонент и класическата и напълно честна битка, която проведоха.

"Беше много трудно, но атрактивно състезание. Борехме се за всяка стотна от секундата.

Шарл е брилянтен, той използваше много умни трикове, за да се защитава, особено в последните завои от пистата, където моят Ред Бъл бе по-бърз.

Все пак успях да завърша пред него, но това, което направихме бе страхотно, истински моторен спорт", сподели победителят Верстапен.

Неговият колега Леклер, с когото Макс се познава още от детските картинг серии, пък заяви:

"Господи, какво състезание. Много трудно и тежко, но честно и по правилата. Всяко едно състезание трябва да бъде подобно. Всичко трябва да се решава между двамата пилоти на пистата, а не с тактики, коли за сигурност и какви ли не други неща.

Естествено, че съм разочарован, но и доста ентусиазиран от битката, която съм сигурен, че и феновете оцениха".

Новата ера във Формула 1 съвсем преобърна нещата за отбора на "Мерцедес", който безпощадно димонираше спорта в последните осем години.

Снимка: Getty images

Болидите на "сребърните стрели" имат своите очевидно проблеми, а Люис Хамилтън едва успя да се пребори за десетотот място и едната точка, която то дава.

Британецът дори призна, че към момента "Мерцедес" изпитва затруднения да се бори и с болиди като "Хаас", които преди година завършиха сезона без спечелена точка.

"Трудно е, но трябва да свършим доста работа. Изоставаме от лидерите и трябва да се стремим да бъдем по-близо до тях с всяка изминала седмица.

Все пак взех една точка, а това е моята цел. Да трупам актив", заяви очевидно разочарованият Хамилтън, който изобщо не е свикнал да бъде в тази роля, докато светлината на прожекторите е насочена към младите му колеги Верстапен и Леклер.