Даниел Рикардо е един от любимците дори и на неутралните фенове във Формула 1, но в последно време е далеч от най-добрите си дни. Австралиецът се раздели с "Макларън" след края на сезон 2022, в който спечели скромните 37 точки, но през миналата година бе привикан обратно в падока от "Алфа Таури", като и в момента кара за отбора, който вече носи името Visa Cash App RB F1 Team.

Представянето му обаче е разочароващо и в четирите старта от началото на сезона досега той все още не е успял да спечели точки, като при последното състезание в Япония не успя да завърши. Колебливото му представяне накара доктор Хелмут Марко, един от ключовите хора в "Ред Бул", да го предупреди, че трябва да бъде доста по-добър. Опитният австралийски пилот се надяваше, че с добри резултати в дъщерния отбор на "червените бикове" ще може да се върне при шампионите догодина, но това изглежда много малко вероятно към момента.

Серхио Перес е с изтичащ договор и именно Рикардо бе сред споменаваните имена за потенциален съотборник на Макс Верстапен през сезон 2025.

"Условието към Даниел бе, че той трябва да е по-бърз от Юки Цунода, ако иска да има надежда за място в "Ред Бул". Към момента ситуацията е много по-различна от това и следим всичко в детайли, а освен това имаме силен резервен пилот в лицето на Лиъм Лоусън", каза Марко, намеквайки, че Рикардо може да бъде заменен преди края на сезона.

Самият Рикардо пък заяви, че към момента няма индикации за такава възможност - да бъде сменен в разгара на сезона.

"Дори и през миналата година показвах наченки на скорост, както и на всичко друго, което не се получаваше винаги в "Макларън". Не съм наивен, но не е имало индикации за потенциална смяна, а освен това очаквам с новото шаси да се представя още по-добре", каза той в навечерието на Гран при на Китай.

Надпреварата в Шанхай е тази неделя от 10:00 часа сутринта българско време. Най-доброто представяне на Рикардо в шампионата при пилотите са двете трети места с "Ред Бул" - съответно през 2014-а и 2016-а.