Изпълнителният директор на Рено Сирил Абитебул изрази негодуванието си от тенденцията във Формула 1 все повече отбори да бъдат повлияни от ресурса на други.

Французинът е категоричен, че отборът на Хаас е основен виновник за тази нова ера в надпреварата и че промяната не е позитивна.

"Преди време не осъзнахме, че ще започне това лудо състезание между Ферари и Мерцедес. Сега сме в друг спорт, друга Вселена.

Планът ни беше да се съревноваваме с най-големите отбори, но те продължават да растат и ние няма как да ги достигнем", заяви Абитебул.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Той визира тясното сътрудничество на Ферари с Хаас и Алфа Ромео, както и това на Ред Бул с Торо Тосо. Освен тях Мерцедес вече се приближава до работа с Рейсинг Пойнт.

"Хаас създаде прецедент и вече е трудно да се върнем постарому. Това промени Формула 1 завинаги. Десет отбора станаха четири или пет.

Не сме залагали това в стратегията си. В близкото бъдеще няма да може да се печели, ако нямаш "Б отбор. За да победя Ферари, първо трябва да бия Хаас. Това затруднява печеленето от наградния фонд, както и привличането на спонсори.

Ситуацията е много сериозна и това не е проблем само на Рено, но на всеки отбор, който не може да следва новия модел. Не знам как да се спре тази тенденция със сателитните отбори. FIA трябва да осъзнае проблема. Не искаме да сме част от такава Формула 1", добави парижанинът.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Запитан дали Рено може да привлече Макларън за сателитен партньор, Абитебул е категоричен, че това е невъзможно, тъй като двата отбора са на едно ниво.

"Възможно е да го обсъдим в бъдеще, но такова сътрудничество няма как да бъде на нивото на това между Ферари и Хаас, Мерцедес и Рейсинг Пойнт или Ред Бул и Торо Росо", категоричен е шефът в Рено.