Дългогодишният дизайнер на "Ферари" Мауро Форгиери е починал на 87-годишна възраст.

Легендарният италианец бе замесен в четири титли на "Скудерията" при пилотите и още седем при конструкторите за общо 27 години работа с отбора.

Форгиери не се ограничаваше само в един компонент, а бе еднакво отдаден на подобренията в шаситата, двигателите и скоростните кутии на "черните кончета".

Именно той стои зад едни от най-популярните болиди на италианския тим, като например 312 T - серията коли, с които "Ферари" спечели три титли при пилотите и още четири при конструкторите в периода 1975 - 1979 година.

Форгиери е първият инженер, който поставя аеродинамично задно крило на кола от Формула 1 - в Гран при на Белгия през 1968 година.

Тогава пилотът на италианците Крис Амън печели пол позишън с 4 секунди разлика спрямо втория.

Освен това Мауро има пръст и в първия турбо двигател на "Ферари", който е представен през 1981 година.

"Легендите са завинаги. Беше чест да творим история заедно. "Ферари" и светът на моторните спортове никога няма да те забравят", написаха от отбора. Стефано Доменикали, който в момента е президент на Формула 1, но преди това шест години бе шеф на легендарния тим, също изказа съболезнованията си.

"Натъжен съм от новината за смъртта на нашия приятел Мауро Форгиери. Той бе колосална фигура за спорта и за "Ферари". Оставя на всички ни невероятно наследство", написа Доменикали.