Състезанието за Гран при на Франция ще стане днес официално десети старт от сезона във Формула 1, който ще бъде отложен или отменен.

По програма за 2020 г. той трябва да е на 28 юни на пистата "Пол Рикар" край Марсилия.

В изявлението си в понеделник вечер пред френската нация, президентът Еманюел Макрон призна, че всякакво организиране на събития от световен мащаб и с голяма концентрация на хора в тях ще е много трудно постижимо преди средата на юли.

Съществува вариант организаторите да предложат състезанието все пак да се проведе, но без публика.

Разбира се, няма да е същото на пистата за 135 000 зрители, а и Формула 1 вече подчерта, че ще опита да избегне стартове без фенове.

Ако решението - както се очаква - стане официално днес, това ще е десетата надпревара от сезон 2020, която се отлага. Така надеждите са, че битката за титлата ще стартира в края на лятото.

Според директора на Ф1 Рос Браун, календарът е объркан, но все още "възможен за сглобяване". Дългогодишната основна фигура в най-силната организация на моторните спортове анализира, че дори сезонът да стартира в края на септември, той може да бъде завършен с "достатъчно стартове, за да имаме легитимен шампион". Това, по правилника на Ф1, означава - поне 8.

Браун призна, че вече се правят стратегии по план А, В и дори С, като не се изключва сезонът да бъде удължен през януари 2021-ва, че дори и във февруари.

За сметка на старта на следващия, който очевидно ще бъде по-сгъстен. А както може да се заключи логично, без да ни го казва Браун, с по-малко стартове. Вече е ясно, че няколко от организациите, правещи Гран при за Ф1, ще имат огромни финансови затруднения заради пропуснатия старт тази година.

И е сигурно, че няма да успеят да се вдигнат на крака икономически, за да има състезание при тях догодина. Така е вероятно календарът за 2021-ва да се редуцира естествено.