Световната пандемия от коронавирус най-вероятно ще доведе до промени в календара на Формула 1 и през сезон 2021.

От ФИА се надяваха, че ще проведят по план 23-те старта, но изглежда, че проблеми ще причини още откриващото състезание за сезона. Става въпрос за надпреварата на Австралия, която е планирана за 21 март.

Част от пистата "Албърт Парк" преминава през улици на Мелбърн, заради което подготовката им трябва да започне още в края на януари.

Към днешна дата противоепидемичните мерки в страната не позволяват подобни дейности, което може да наложи отлагането на състезанието.

Проблемът е, че заради сериозният брой състезания и натовареният календар, не е ясно дали ще може да бъде намерена нова дата за Гран при на Австралия.

Все пак организаторите на старта в Австралия не губят надежда за неговото провеждане, като двата варианта това да се случи са или отборите да пристигнат две седмици преди него и да прекарат 14-дневна карантина, или те да бъдат напълно изолирани по време на престоя си в страната. И двата варианта обаче ще донесат увеличаване на разходите както за организаторите, така и за отборите, които освен това ще имат по-малко време за подготовка в своите бази.

Преди година стартът в Австралия бе отложен само часове преди провеждането му, като тогава с гаражите на два от отборите бяха регистрирани случаи на коронавирус.

Това принуди цялостното отлагане на сезона, който започна през юли и с доста променен календар.