Гран при на Емилия Романя във Формула 1 няма да се проведе през този уикенд.

Решението беше взето след наводненията в района предизвикани от обилните валежи през последните няколко дни.

Новината беше официално обявена от организаторите, които уточняват, че е проведено обсъждане между Формула 1, президентът на ФИА, кметът на града и други лица, замесени с организацията.

Служителите във Формула 1 бяха посъветвани да не посещават пистата за Гран при на Емилия Романя заради проливниете валежи.

Ситуацията в Италия е напрегната през последните дни, като валежите създават непрестанна заплаха от наводнения, включително и на пистата "Имола".

Рискът е заради реката Сантерно, която се намира в близост до съоръжението, а метеоролозите обявиха червен код за опасно време.

Това принуди организаторите от FIA да предупредят отборите да прекратят традицонната си подготовка преди състезанията.

Паркингите и други части около пистата са наводнени, а прогнозата е за продължаване на дъжда през целия днешен ден, както и в навечерието на първите официални надпревари в четвъртък - свободните тренировки.

Отборите обикновено използват сряда за финализиране на подготовката за състезателния уикенд. Пилотите пристигнат на пистата в четвъртък за инженерни брифинги и медийни дейности, но тези събития се отменят заради големия риск.