След 35 години чакане, феновете на Формула 1 в Нидерландия се надяваха, че ще видят любимата си надпревара в страната.

Пандемията от коронавирус обаче обърка плановете, а организаторите обявиха, че старт в страната няма да има.

Според оригиналния календар, стартът в "ниската земя" трябваше да е на 3 май, но бе отложен, подобно на всеки друг от първата половина на годината. Организаторите и властите в страната обаче прецениха, че няма да го местят за остатъка от сезона, а взеха решение окончателно да го отменят.

Така феновете в Нидерландия ще чакат до следващия сезон за старт в родината, което ще направи годините чакане общо 36.

"Ще помолим всички да проявят разбиране. И аз чаках нетърпеливо 35 години, но ще изчакам още една.

Всички направихме страхотни усилия, за да сме готови за старт на 3 май. Бяхме готови, но виждате каква е ситуацията в света.

След дълги проучвания, взехме решение, което според нас е най-разумно. Старт през 2020-а няма да има. Не искам да видя тържественото завръщане на пистата във Зандворт без публика", сподели директорът на организационния екип Ян Ламерс.

В последните сезони "оранжевата армия" от фенове е най-колоритната из Европа, обикаляйки пистите в подкрепа на любимеца си Макс Верстапен.

Към днешна дата началото на сезона е предвидено за 5 юли в Австрия, като състезанието ще се проведе без публика. Планирани са 12 състезания, а останалите 9 са или отложени, или се надяват да получат нова дата в календара.