Макс Верстапен триумфира в Гран при на Австрия от Формула 1 и донесе победа в домашното състезание на отбора си "Ред Бул".

Това се случи след невероятно каране на младока и битка до последно с лидера в почти цялото състезание Шарл Леклер от "Ферари". Холандецът задмина съперника си три обиколки преди края с изпреварване, което предизвика спорове и бе разглеждано от рейс контрола.

Третата позиция остана за Валтери Ботас ("Мерцедес"), а многократните световни шампиони Себастиан Фетел и Люис Хамилтън останаха извън подиума.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първата редица на Леклер и Верстапен на старта бе най-младата в историята на Формула 1 и се превърна в най-младата с първо и второ място след края на състезанието.

А то бе най-интересното от началото на сезона и идва след две поредни много скучни надпревари. Феновете на Формула 1 имаха нужда от точно такъв старт с битки до последната обиколка.

Той започна без инциденти на първи завой, като проблеми имаше Верстапен, който почти спря и загуби няколко позиции.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стартът бе добър за Кими Райконен, който се оказа в един момент четвърти, но в последствие отстъпи мястото си на Себастиан Фетел.

В 22-та обиколка германският четирикратен световен шампион бе жертва на много слаб питстоп от механиците на "Ферари". Това му коства няколко позиции.

Проблеми имаше и за Люис Хамилтън, който повреди предното си крило и то трябваше да бъде сменяно в бокса. Така световният шампион остана зад Фетел и съответно без шансове да се бори за победата. В крайна сметка и за място на подиума.

И докато Леклер водеше убедително пред Валтери Ботас, следващият интересен момент в надпреварата бе битката на Себастиан Фетел и Макс Верстапен за третата позиция.

Холандецът за пореден път откакто е във Формула 1 задмина своя съперник със страхотна атака. Това накара Фетел да се откаже от гумите си и да влезе за втори път в бокса, което го остави и зад Хамилтън.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В 56-та обиколка Верстапен задмина и Ботас за второто място, въпреки че се оплака от загуба на мощност. За пореден път провеждаше по прекрасен начин домашното състезание на "Ред Бул".

Последва фантастична битка между Верстапен и лидера в надпреварата Леклер. Холандецът го задмина веднъж за миг, а след това го направи за постоянно три обиколки преди края.

Това се случи при много спорни обстоятелства и младият монегаск имаше претенции за действията на съперника си, че го е избутал извън пистата. В същото време Фетел задмина Хамилтън за четвъртата позиция.

Решението на рейс контрола да не накаже Верстапен за действията му ядоса Леклер, който бе посърнал на подиума и с горчивина прие второто си място. Така в един много силен уикенд за "Ферари" тимът остана без победа.