Стартът на сезона във Формула 1 на 5 юли изглежда още по-реален, след като в петък късно вечерта Асоциацията на пилотите е одобрила плана на организацията.

Председателят на сдружението на пилотите Алекс Вурц потвърди, че представители на всеки от действащите асове в състезанието са уведомени в детайли за стратегията и са приели, че тя е напълно безопасна и са взети необходимите мерки.

Най-важното според него е, че никой от пилотите не е изразил мнение, че се страхува да стартира в ситуацията. Напротив - ентусиазмът на отборите и техните звезди е очевиден за възможно най-бързо връщане към нормалността.

Ако в понеделник това е и официалната позиция на Асоциацията, Формула 1 може да пристъпи към привеждане на плана в действие.

Той гласи, че на 5 юли в Австрия ще е първият старт от сезон 2020. Вторият трябва да дойде на 12 юли, отново на същата писта. Следват две състезания на "Силвърстоун" във Великобритания, още до края на месец юли.

"Формула 1 е абсолютен еталон за това как прави нещата по най-сигурния начин - коментира Вурц. - И това не важи само за настоящата ситуация. Ако има един спорт, в който се взима всяка възможна мярка за сигурността на хората, това е нашият.

Единственото притеснение остава около формата на пилотите след толкова дълъг престой без тестове и реална състезателна среда. Това може да доведе до инциденти, но всеки от хората приема, че това е част от спорта."

Както в друг игри - например футбол, баскетбол или тенис, има опасения от травми, които да дойдат след рестарта на сезоните там заради дългата пауза без оптималните натоварвания на тренировъчния режим, и тук основната грижа изглежда това.

Пилотите са изкарали дълги часове на симулатори у дома, но това не се доближава до обстановката, която предлага тест в болид, на писта и в условията на истинската надпревара.