"Аз съм гражданин на Бахрейн. Пиша от затвора Иса Таун, който е на около 22 километра от пистата, на която след няколко дни ще има състезание от Формула 1."

Така започва писмото, разпространено тази сутрин от британския вестник "Гардиън", а след това и от други европейски медии. Посланието е написано и изпратено от Наджа Юсуф, която лежи в затвора за "уронване на престижа и имиджа на държавата пред света".

"Бях задържана след състезанието в Бахрейн през 2017 г., около седмица след старта - пише затворничката. - Причината бяха публикации във Фейсбук, в които критикувах това, че в Бахрейн има такъв старт. Настоявахме да бъде отменен, имаше и протести край пистата. Задържаха ме и започнаха да ме измъчват. Бях изнасилена от полицейски служител, а и ме заплашиха, че ще убият сина ми.

След пет дни тормоз, сексуално и физическо насилие, ме накараха да подпиша самопризнание за участието ми в протестите. След това ме вкараха в затвора за три години и половина. Майка съм на 4 деца, но не съм ги виждала в последните шест месеца."

Писмото веднага имаше огромен отзвук, като медиите в Европа припомнят, че протестите в Бахрейн срещу Гран при във Формула 1 не са новост. Те продължават вече 10 години, а се оказва, че Наджа не е единствената репресирана по темата. Те са просто една част от хората в страната, които страдат при опит да изразят мнението си.

Лорд Скривън, който е поел случая от името на Организацията за защита на човешките права в Европа, отправи апел към асовете на пистата да бойкотират старта този уикенд. В отговор Саша Удуърд Хил - генерален секретар на Формула 1, гарантира, че ще поиска разследване по случая.

В офиса на Жан Тод, президент на FIA (Международната автомобилна асоциация) бе изпратено писмо, с което се иска разследване и се зове за бойкот, ако Юсуф не бъде освободена веднага.

"Ако правителството в Бахрейн откаже да го стори, това е достатъчно основание за хората във Формула 1 да кажат - няма да стартираме в неделя", зове Лорд Скривън.

И прикани Люис Хамилтън, който е шампион в последните 2 години, да даде пример като откаже да се състезава.

"Хамилтън е задължен по договор да стартира във всеки от кръговете на Световния шампионат във Формула 1", реагира с кратко съобщение отборът на шамиона - "Мерцедес".

Скандалът със сигурност ще окаже влияние и ще чуем още доста по темата в следващите дни около състезанието.