Макс Верстапен е победителят в последния старт за сезона, проведен в Абу Даби.

Нидерландският пилот на "Ред Бул" тръгна от първата позиция, като не я изпусна през всичките 55 обиколки и напълно заслужено се поздрави с успеха. Победата е втора за него през сезона и общо десета в неговата кариера.

С него на подиума се качиха пилотите на "Мерцедес". Втори е Валтери Ботас, трети е шампионът Люис Хамилтън, който се завърна на пистата след прекаран коронавирус.

Последният старт за сезона категорично разочарова, като първите трима в класирането завършиха на позициите, от които стартираха състезанието.

Битка между тях така и нямаше през цялото състезание, а Макс Верстапен завърши с убедителните 15,5 секунди пред Ботас.

Болидът на "Мерцедес" днес нямаше шанс срещу този на "Ред Бул". Фактът, че е краят на сезона и всичко е решено, направи така, че пилотите на "сребърните стрели" предпочетоха на не предприемат рискове в търсене на успеха.

Това обаче по никакъв начин не омаловажава успеха на Верстапен, който днес бе безупречен.

Самият той определеи състезанието като "самотно" в секундите след успеха. Причината бе, че той така и не усети заплаха от болидите зад себе си.

За Верстапен в крайното класиране обаче остава третата позиция. Шампион вече от няколко седмици е Люис Хамилтън, а втори завърши Валтери Ботас.

Топ 10 допълниха Алекс Албон (Ред Бул), Ландо Норис и Карлос Сайнц (Макларън), Даниел Рикардо (Рено), Пиер Гасли (Алфа Таури), Естебан Окон (Рено) и Ланс Строл (Рейсинг Пойнт).

Именно заради титлата на Хамилтън и тази на "Мерцедес" при контрукторите, след края на състезанието двата сиви болида въртяха кръгове на старт-финалната права.

Снимка: Getty images

Макар състезанието да не предложи вълнуващи моменти, неговият край предложи емоции.

За някои пилоти това бяха може би последни състезания във Формула 1, други пък се сбогуваха с отборите си след дълги години съвместна работа.

Такъв бе случаят и на Себастиан Фетел, който напуска "Ферари". Той обаче изпраща доста слаб сезон, в който завърши на 13-а позиция. Днес той зае 14-о място, а съотборникът му Шарл Леклер бе 13-и, което описва ужасяващият сезон, който Скудерията имаше.

Другата новина днес бе, че отборът на "Макларън" се пребори за третото място в класирането при контрукторите. Битката с "Рейсинг Пойнт" продължи през целия сезон, а отпадането на Серхио Перес днес я реши в полза на "Макларън".