Легендарният британски пилот Сър Стърлинг Мос почина на 90-годишна възраст.

Новината бе съобщена от съпругата му, която заяви, че той е починал в съня си и не става въпрос за коронавирус. В последнтие години Мос е имал проблеми с белите дробове.

Той е смятан за един от най-великите пилоти в историята на Формула 1, макар никога да не печели титлата. Именно заради това едно от прозвищата на Стърлинг Мос е "Най-добрият пилот, който никога не стана шампион".

Той е част от Формула 1 през 50-те, като в крайното класиране на четири пъти заема второ място, а в три случая остава трети.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Мос можеше да грабне титлата през 1958-а, когато ФИА решава да накаже съперникът му Майк Хоуторн с 6 точки, но Стърлинг Мос се застъпва за опонента си и джентълменски настоявва точките му да бъдат върнати, което в крайна сметка решава и титлата.

Освен във Формула 1, той се е състезавал в различни автомобилни надпревари, като през кариерата си записва 529 състезания, от които печели 212.

Край на кариерата му слага катастрофа през 1962-а, която го праща в кома за месец, а в продължение на половин година краката му са парализирани.

В последните години той бе далеч от светлините на прожекторите, като избягваше публични изяви, живеейки споконо старините си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo