Освен феновете, вече и пилотите от Формула 1 започнаха да изразяват своето притеснение от евентуалното изчезване на класическите надпревари от календара.

Откакто американската компания "Liberty Media" пое контрола върху шампионата, се започна политика на разширение на географията и увеличаване на стартовете всеки следващ сезон.

Разбира се, че водещият мотив е финансовият, a географията на състезнията започва да се увеличава в посока САЩ, Китай и Близкия Изток.

Все повече градски състезания. Пример за това са Маями, което ще се проведе след две седмици, Лас Вегас от следващия сезон, надпреварите в Катар и Саудитска Арабия, както и готвеното второ състезание в Китай от следващия сезон.

Очаква се до два сезона броят на състезанията в календара да е 25, което ще бъде истинско изпитание на всички отбори и пилоти, които намекнаха, че всички тези идеи не са особено разумни.

Пилотите смятат, че календарът не трябва да се раздува на всяка цена, а символичните европейски надпревари от календара не трябва да бъдат пипани, въпреки далеч по-големият финансов интерес от състезание в Близкия Изток например.

На ръба от изхвърляне са състезания като Монако, Белгия, Франция, както и Мексико.

Вероятно за всеки фен сезон от Формула 1 без състезание по улиците на Монте Карло или на пистата в "Спа" в Белгия е просто немислимо.

По темата говори действащият световен шампион Макс Верстапен, който сподели:

"Разбирам, че Формула 1 иска да изкарва пари и да прави спортът ни още по-популярен. Но също толкова важно е да не забравяме корените на този спорт и да уважаваме традициите. А някои от европейските трасета са живата история на Формула 1.

Нашите автомобили не са само за градски трасета под светлините на прожекторите, нуждаем се от традиционните писти на Европа, пред най-верните фенове", сподели той.

Темата коментира и пилотът на "Ферари" - Карлос Сакнц, който сподели:

"Трявба да се търси компромисно решение. Парите са пари, но всички пилоти знаем, че най-вълнуващите състезания са в Европа. Не може просто с лека ръка да ги изтриваме от календара, това ще е пагубно за спорта".

Нямаше как да се мине и без мнението на най-опитния действащ пилот - Фернандо Алонсо.

"Да, вълнуващо е да опознаваме нови писти и да се състезаваме на нови места. Нямам търпение за Маями, както и за Вегас, но подобни стартове трябва да бъдат веднъж на няколко сезона.

Сърцето на Формула 1 е Европа и най-голямата бройка състезания трябва да е именно там. Всичко това улеснява и логистинчо отборите и пилотите".