Бившият пилот от Формула 1 Никита Мазепин се бори с наложените от Великобритания санкции след началото на войната в Украйна, за да съживи съсезателната си кариера. Руснакът бе освободен от "Хаас" през март миналата година, като паралелно с това американския отбор прекъсна сътрудничеството си и с компанията Уралкали, която бе основен спонсор на тима и е собственост на бащата на Никита - руския олигарх Дмитри Мазепин.

Двамата бяха потърпевши и на санкции от Европейския съюз, откъдето посочиха Мазепин-старши като част от "най-близкото обкръжение" на руския президент Владимир Путин.

24-годишният пилот търси начин да пребори британските санкции, заради които парите му са замразени, а също така не може да пътува спокойно. Тези негови действия целят да му помогнат за завръщане във Формула 1, което към момента е невъзможно, защото той не може да преговаря с тимовете, а иска отново да се пробва при най-добрите догодина.

Руснакът оспорва както санкциите, наложени му от Великобритания, така и тези от Европейския съюз и Канада. Представители на британското правителство обаче оспорваха действията на Мазепин и адвокатите му, твърдейки, че той може да преговаря с отбори от F1 и без премахване на санкциите.

Има шанс на заседание през юни да бъде взето решение за временното им вдигане.

Никита изкара един пълен сезон във Формула 1 - 2021, като не записа нито точка и не успя да завърши общо пет от стартовете.