От отбора на "Ред Бул" са започнали преговори с Международната автомобилна федерация ФИА във връзка нарушението на финансовите правила.

Австрийският тим, който излъчи шампиона във Формула 1 през тази и миналата година, бе признат за виновен в надвишаването на фиксирания бюджет от 145 милиона долара. Това се е случило с по-малко от 7,25 милиона, което вкарва нарушението в графа "пренебрежими" и дава опции за избягване на тежка и сурова санкция.

Срещу "Ред Бул" се надигна вълна от негативни реакции сред конкурентите, а "Макларън" дори написа кърваво писмо с призив за тежка санцкия като отнемане на точки, дори и на титли за назидание.

Подобен сценарий едва ли ще се състои, защото макар да отричат вината си, хората от "Ред Бул" вече са влезли в контакт с ФИА и ще опитат да се споразумеят за най-лекото възможно наказание.

Ако до споразумение не се стигне, случаят ще бъде оставен на специална комисия, където макар и в графа "пренебрежимо", нарушението може да доведе до много тежки санкции, колкото и малко вероятно да изглежда това.

За да не оставя нищо на случайността, австрийският тим вече преговаря и според "ВВС" ще опита да се спазари за глоба, но в никакъв случай за отнемане на точки от минал или бъдещ сезон.

Именно към "Ред Бул" и отборният директор Кристиан Хорнер ще бъдар насочени всички погледи този уикенд, когато е ред на кръга от Формула 1 в Остин, Тексас. Очаква чрез специална пресконференция да има изявление и повече подробности около ситуацията.