Световната автомобилна федерация (ФИА) направи промяна в правилата на Формула 1, за да избегне повтарянето на изключително спорния финал на миналия сезон.

Тогава Макс Верстапен грабна титлата, изпреварвайки Люис Хамилтън в последната обиколка за сезона, а всички погледи след състезанието бяха към уволненият вече състезателен директор Майкъл Маси.

Тогава преди подновяването на състезанието заради наличието на кола за сигурност, той взе половинчатото решение да позволи на част от затворените с обиколка болиди да се върнат на своите позции.

Ставаше въпрос за петте болида между Люис Хамилтън и Верстапен. Това решение позволи на нидерландеца да се залепи плътно зад своя опонент при рестарта и с по-новите си гуми безпроблемно да го задмине.

Ако тези пет болида не бяха пуснати да се върнат на позицията си, то Макс Верстапен щеше да загуби ценни секунди докато мине покрай тях при подновяването на състезанието. Вероятно докато това се случи Люис Хамилтън вече щеше да е със солиден аванс напред, което щеше да означава рекордна осма титла за британеца.

Във въпросния критичен миг Майкъл Маси трябваше или да пропусне абсолютно всеки болид да се нареди в редица спроед позицията му, или да не го прави с нито един от тях. Нещо, което коства работата му.

Снимка: Getty images

Именно с това е свързана промяната на ФИА в навечерието на новия сезон от Формула 1.

От този сезон при подобен рестарт на състезание, всички затворени с обиколка болиди ще имат право да напуснат настоящата си позиция и да заемат полагащото им се място в редицата.

Така при подновяването на състезанието колоната ще има абсолютно идеален вид. Начело ще е първият, плътно зад него вторият, после третият и т.н.

Докато миналия сезон в Абу Даби решението бе половинчато, защото Хамилтън бе първи, изчистените пет болида позволиха на Макс Верстапен да е втори плътно зад него, но трети в колоната например бе 12-ият в класирането Даниел Рикиардо, който получи шанса да гледа биткта за титлата от първия ред.

ФИА остави непроменено правилото за точния момент на рестартирането на състезание. Тогава от "Мерцедес" се оплакаха, че Майкъл Маси е трябвало да изчака още една обиколка, което би означавало финал зад кола за сигурност.

И този сезон няма да има точно фиксиран момент за подновяване, а той ще се случва по преценка на състезателния директор.

Снимка: Getty images