Люис Хамилтън използва целия опит на над десетилетие по пистите във Формула 1 със седем световни титли, в битката да спечели осмата.

След като победи в три от първите четири старта за сезона, британецът има аванс пред конкурента Макс Верстапен, но твърде крехък - 14 точки в генералното класиране.

Няколко грешки на отбора "Ред Бул" и нидерландския пилот също помогнаха Хамилтън и "Мерцедес" да вземат ранно предимство, а Люис не пропусна да отбележи това в кратко интервю за специализирания подкаст на BBC.

"Ще има още грешки в тази битка - предвиди шампионът. - Те ще правят такива, няма съмнение. Ние трябва да ги използваме, защото те са много добри и ще печелят състезания.

Видях достатъчно, за да знам колко силни са болидите им и Макс. Но грешат, както ще грешим вероятно и ние. Трябва да опитаме да намалим до минимум нашите грешки, за да сме напред в преследването."

Хамилтън използва методи на психоатака, които бяха типични за сър Алекс Фъргюсън във футбола, както и хора като Мохамед Али и Джон Макенроу в индивидуални спортове (бокс и тенис, съответно). Струпваш допълнително напрежение върху противника, като едновременно с това му оказваш уважение за класата.

Същевременно Жак Вилньов, сам бивш световен шампион във Формула 1, изказа интересно мнение в същия подкаст.

"Стратегията на Хамилтън и подходът му този сезон са различни - смята канадецът. - В няколко от предишните години за него нещата изглеждаха твърде лесни. Дори да не е на върха на силите, той пак знаеше, че в края на сезона ще е първи. Предимството на "Мерцедес" просто бе твърде сериозно.

Сега не е така и Люис показва най-доброто от качествата си, концентрацията си и влиянието извън пистата върху останалите конкуренти. Макс кара страхотно, но му трябват няколко тежки поражения, каквито вече претърпя този сезон, за да придобие опита на голям шампион. Разочарованията са много важни по пътя към успеха и Верстапен в момента е в тяхната фаза. Нямам съмнение, че той скоро ще е световен шампион, но дали ще е тази година... Това ми е трудно да кажа при видяното от Хамилтън."