Ралф Шумахер за първи път говори по темата с с неговия племенник, която става все по-гореща около Формула 1. Братът на Михаел, седемкратния шампион в състезанието, коментира пред германския канал на Sky новината за подписването на договора на Мик Шумахер с "Хаас", който ще даде дебютен сезон на младока във Ф1.

И видимо бе подразнен от непрестанните сравнения между 21-годишния пилот и легендарния му баща.

"Време е да се спре с това постоянно припомняне на кого е син Мик - рязък бе пред медията Ралф. - Да, ясно е, че всеки ще бъде сравняван в някакъв момент с Михаел, защото той бе най-добрият и поставяше стандартите на пистата. Ясно е също така, че фамилията на Мик има тежест заради това, което направи Михаел.

Но това са различни хора и не е честно да продължавате да ги сравнявате. Честно казано, това за мен са глупави сравнения!

Това, което се е случило преди 20 години, няма нищо общо с това, което става днес и ще става утре. И не помага на Мик постоянно да му се припомня миналото.

За него винаги е било трудно, от първия ден като състезател. Но той е кораво момче и си проби път, прави си нещата по неговия начин. В семейството сме доволни и просто не придаваме голяма важност на сравненията. Знаем, че Мик ще се адаптира и ще се справи с напрежението от тях. Сега е най-важно да се запознае бързо с нещата в отбора си. Познавам отлично Гюнтер Щайнер (директор на "Хаас"), той работи много добре с млади пилоти.

Естествено, трябва да сме реалисти. Това не е "Мерцедес" и никой не може очаква резултатите да са невероятни още в дебютния сезон на Мик."

Жан Тод, дългододишен приятел на Михаел Шумахер и настоящ президент на FIA, също коментира темата.

"Той е шампион във Формула 2 и Формула 3. Очевидно е, че качествата ги има.

Следващата стъпка е Формула 1 и тя е най-трудна. Мик ще се качи в колата на Грожан и Магнусен, значи ще има резултати, сходни на техните. Ако беше в болида на Хамилтън, можеше да търсим резултати като от Люис.

Реализъм и здрава работа - това е рецептата. А Мик е здраво стъпил на земята младеж, получил всичко необходимо като възпитание от семейството си, за да знае как да се справи."