Вчерашният финал на сезона във Формула 1 ще остане в историята като един от най-драматичните.

Макс Верстапен завоюва шампионската титла в последната обиколка след много драма и спорни решения. Драмата бе като от холивудски сценарий, която логично предизвика вълна от реакции в социалните мрежи.

Това е тем №1 в целия свят, като засегна дори и хора, които не следят отблизо спорта Формула 1.

Една от най-любопитните реакции бе на пилота на "Уилямс" Джордж Ръсел, който пред следващия сезон ще е съотборник на Хамилтън в "Мерцедес".

"Макс е невероятен пилот, към който изпитвам огромно уважение, но това, което се случи днес е абсолютно неприемливо", написа той.

Друг британец сред пилотите - Ландо Норис, също не бе очарован като написа:

"Сезонът да завърши по подобен начин ... Не съм сигурен".

Друг британец обаче - легендарният сър Джаки Стюарт, не изрази особео съжаление, че сънародникът му Хамилтън е загубил титлата в последния миг.

"Спортът се нуждаеше от нов шампион, всичко в нещата беше свършено добре. Макс Верстапен бе перфектен през целия сезон".

Един от най-опитните пилоти - Фернандо Алонсо, изрази мнение, че случилото се е добре за спорта.

"Бях малко объркан, но в крайна сметка това беше правилното решение, нито едно състезание не трябва да завърши зад кола за сигурност. Поздравления на Формула 1, сезонът беше вълнуващ, може би няма да видим такъв повече. И двамата заслужаваха победата".

Популярният водещ Джереми Кларксън, който дълги години бе лице на предаването за автомобилизъм "Top Gear", който също е британец, написа следното:

"Доволен съм от резултата, но тези стюарди трябва да бъдат махната, писна ни от тях и решенията им".

Бившият шампион Деймън Хил, отказа да коментира решенията на стюардите, а написа:

"Разбирам, че в Мерцедес няма да са щастливи от случилото се. Финалът обаче беше уникален, винаги такива финали предизвикват спорове. Опитвам се да усетя шастието на Макс и тъгата на Люис, бил съм и в двете ситуации. Ще има много недоволни и много доволни пилоти", написа той.

Вълнуващият финал предизвика рекации и на редица спортни звезди, най-вече такива от света на футбола. Вероятно повечето от тях не следят изкъсо Формула 1, но вчера са били пред телевизорите и коментираха финала.

Прави впечатление, че всички бритнски футболисти съжаляват за Хамилтън и обвиняват решенията на ФИА, докато играчи от Нидерландия, Франция и Германия са щастливи от победата на Макс.