Формула 1 отборът на "Ред Бул" е близо огромна крачка, която ще направи тима напълно заводски и независим от други компании.

Това означава, че "Ред Бул" няма да разчита на чужда компания за производстовото на своя двигател, а ще го контриура сам. Изпълнението на целия план е близо, но австрийците няма да слагат собствните си мотори в болидите до 2026-а.

Към момента болидите на отбора са с двигатели на японската компания "Хонда", с която имат подписан договор до 2025-а и индикациите на този етап са, че контрактът ще бъде изпълнен.

Сумите, които "Ред Бул" плаща в момента на "Хонда", а и преди това на "Рено" за двигатели бяха умопомрачителни, заради което отборът реши сам да стане производител.

Именно заради това бе урчедена компанията "Red Bull Powertrains", в която са привлечени някои от най-добрите инженери в света.

Още в края на тази година първият произведен от "Ред Бул" двигател ще е готов, но тям няма да влиза в употреба във Формула 1.

Към момента единствено отборите на "Ферари", "Мерцедес" и "Рено" са така наречените заводски тимове, които произвеждат всеки компонент в болидите си, най-вече задвижващите системи.

За да премине на следващото ниво, "Ред Бул" изгражда чисто нова модерна база в градчето Милтън Кийс, недалеч от Лондон.

Отборният директор Кристиан Хорнер призна, че това е доста рискован ход, но единственият начин "Ред Бул" да направи следващата крачка и да не бъде зависим от никого, а само от своите топ инженери и контруктори.