Часове ни делят от окончателното решение по един от най-сериозните скандали във Формула 1 - този, свързан с отборния директор на "Ред Бул" - Кристиан Хорнер.

Припомняме, че британецът, който е най-дълго задържалият се отборен директор в спорта, извел "Ред Бул" до шестте му титли при конструкторите, е обект на разследване за непристойно поведение.

Медийните публикации твърдят, че въпросното непристойно поведение е свързано със служителка на отбора. Някои медии стигнаха до тъврдение, обвиняващи Хорнер в изключително грозни и сексистки действия спрямо служителката.

Естествено, че той отрече всички твърдения, но "Ред Бул" започна свое задълбочено разследване, което окончателно е приключило, твърдят на Острова.

Подготвеният доклад е със съдържание от 100 страници, а на база на информацията в него, се очаква и окончателното решение за бъдещето на Хорнер.

Предвид факта, че сезонът започва този уикенд, а от четвъртък пилотите вече ще въртят тренировъчни обиколки на пистата "Сахир" в Бахрейн, решението би трябвало да стане ясно днес или утре.

Казусът е сложен, защото тайландските акционери на "Ред Бул", които притежават 51% от акциите смятат, че провинението на Хорнер не е чак толкова сериозно и би могло да се пренебрегне предвид невероятната работа, която той върши за отбора.

Другите 49% обаче се държат от наследниците на основателя на компанията за енергийни напитки Диди Матешиц, които са категорични в позицията си, че Хорнър накърнява имиджа на "Ред Бул" и трябва да бъде освободен.

Разделението цари и сред феновете на Формула 1, а до голяма степен то се дължи и на това, че около обвиненията срещу Хорнър няма конкретни факти, а по-скоро спекулации за действията му.

Факт е, че макар и да се прави всичко възможно скандалът да бъде потушен, в каквато и посока да бъде решението, последствия за "Ред Бул" ще има, независимо дали имиджови или чисто спортно-технически, защото отборът ще трябва да търси своя нов директор.