Родната надежда в автомобилния спорт - Никола Цолов, ще се състезава във Формула 3 през следващия сезон.

Това е шампионат под егидата на ФИА и се провежда паралелно с Формула 1 и Формула 2. В един и същ уикенд, на една и съща писта.

Цолов, който през тази година спечели по убедителен начин титлата в испанската Формула 4, ще бъде част от отбора на "ART Grand Prix".

Това е един от водещите отбори, а неговият пилот Виктор Мертенс спечели сезон 2022 във Формула 3. Tова спечели на французина промоция във Формула 2, а освен Цолов, пилот на "ART Grand Prix" ще бъде швейцарецът Грегоар Сарси.

"За мен е удоволствие, че ще мога да направя тази крачка напред и догодина да карам във Формула 3 за ART Grand Prix. Тимът е много успешен във всеки един шампионат, в който участва и за този отбор са карали много пилоти от Формула 1. Супер щастлив съм, че започваме заедно нашето пътешествие", сподели Цолов, който след два дни ще навърши 16 години.

Програмата на Формула 3 за сезон 2023 предвижда 20 състезания в 10 състезални уикенда. Те ще се състоят в Бахрейн, Австралия, Италия, Монако, Испания, Австралия, Великобритания, Унгария, Белгия и отново Италия.

Всеки старт от Формула 3 ще бъде часове преди тези от Формула 1, като в събота надпреварата ще е във спринтов формат, а в неделя в нормален състезателен.