Шефовете във ФИА обсъждат доста сериозни промени във формата на най-популярната автомобилна надпревара - Формула 1.

С цел да се привлече повече зрителски интерес и да се направи сезонът по-актрактивен, бордът на директорите ще гласува за ново спринтово състезание.

Въпросното спринтово състезание ще се провежда в събота, като ще бъде с максимална дължина от 100 километра, или около 1/3 от истинската надпревара в неделя. Първите осем състезатели в тази спринтова надпревара ще разделят точки за генералното класиране, като общият им брой ще е наполовина на този от неделния старт.

Ако тази промяна бъде одобрена, то петъчната тренировка ще бъде премахната, а вместо нея ще се провеждат квалификациите за спринта и състезанието.

Според ФИА тези къси състезания ще дадат шаносве на малките отбори да достигат до точки и да се конкурират с фаворитите, срещу които рядко имат шанс в състезание от над 50 обиколки.

Гласуването ще бъде утре, като са нужни 28 от 30-те гласа на борда на директорите. Той е съставен от 10 представители на Liberty Media, 10 представители на ФИА и 10 представители на отборите.

Смята се, че от "Мерцедес" са отворени към подобна промяна, коеото е ключов фактор за нейното приемане.

Преди идеята за спринтово състезание, имаше така за обратна стартова решетка - първите в квалификацията тръгват последни. "Мерцедес" обаче категорично отхвърли тази възножност и заплаши с напускането на спорта, което замрази проекта.