Серхио Перес с "Рейсинг Пойнт" сензационно спечели Гран при на Бахрейн във Формула 1 в предпоследния кръг на тазгодишния сезон.

Мексиканецът се възползва от провал на механиците на "Мерцедес", които десетина обиколки преди края на състезанието извадиха от сметките за победата своите пилоти Джордж Ръсел и Валтери Ботас.

Ръсел, който заместваше Хамилтън през този уикенд, имаше реален шанс да спечели надпреварата, но механиците поставиха различни гуми на болида му и буквално му откраднаха лидерството. Освен това не успяха да сменят гумите на Ботас, който остана едва осми. Катастрофата за шампионите беше пълна и така те убиха мечтата на младока от "Уилямс", който щеше да спечели не само първи точки в кариерата си, но и първа победа.

Целият подиум е сензационен. Освен първата победа на Перес, станахме свидетели на второ място на Себастиан Окон с "Рено" и трето място за Ланс Строл също с "Рейсинг Пойнт".  

Десетката допълниха Карлос Сайнц, Даниел Рикардо, Александър Албън, Даниел Квят, Валтери Ботас, Джордж Ръсел и Ландо Норис.

И тук надпреварата започна много зрелищно. Джордж Ръсел спечели първата позиция в битката с Валтери Ботас, а Макс Верстапен и Шарл Леклер отпаднаха още след първи завой.

Инцидент между младия монегаск и Серхио Перес хвана пилота на "Ред Бул" неподготвен и той нямаше място да завие и бе принуден да се блъсне в предпазната стена. Перес, който беше основен участник в инцидента, имаше късмета да остане в състезанието.

Намеси се кола за сигурност, а след подновяването се получи страхотна битка за второто място между Ботас и Карлос Сайнц.

След това Ръсел летеше по пистата и записваше най-бързите времена - приказката му през този уикенд продължаваше.

В същото време Серхио Перес също караше страхотно и си връщаше позициите една по една, проправяйки си път в колоната. След първите влизания в бокса Ръсел дръпна на Ботас с цели седем секунди и изглеждаше близо до победата. Трети се движеше Карлос Сайнц.

Последва инцидент с Джак Айткен, който загуби предното си крило и виртуална кола за сигурност, която позволи на пилотите да правят безплатен бокс. В "Мерцедес" решиха да правят двоен такъв, но там всичко се обърка.

Гумите на Ръсел бяха сменени нормално, но се оказа, че са различни и трябва отново да се яви в бокса. При предна лява на Ботас механиците имаха големи проблеми. Дори се появи огън и трябваше да се върне старият комплект гуми. Хаосът беше пълен. Ръсел се върна на пистата и започна да си проправя път към лидерската позиция, но спука гума, когато беше на второто място.

Така Перес взе лидерството и го запази до края на състезанието.