Жак Вилньов, шампион във "Формула 1" за 1997 г., направи сензационно сравнение между настоящия ас на състезанието и безспорния крал.

"Говори се много за това дали Люис Хамилтън е на нивото на Михаел Шумахер - каза Вилньов след Гран при на САЩ през миналия уикенд. - За мен отговорът е "да", и то в пъти. Хамилтън е с километри пред Шуми!"

Сравнението предизвика смут в телевизионното студио, в което бе гост Вилньов. Но канадецът, който пребори именно Шумахер за титлата си преди 21 години, се аргументира.

"Около титлите на Михаел имаше много негативни нюанси - каза Жак. - Твърде много въпросителни в отношението му към другите пилоти на пистата и извън нея.

При Люис всичко се свежда до това, че той просто е най-добрият и печели състезанията. Всеки може да си има мнение за личния му живот, но като пилот той е безупречен, показва голямо уважение към всички, няма мръсни номера, просто побеждава.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Никой никога не се е питал - той прилага ли гадни трикове? Хамилтън печели убедително и с класа."

И докато думите на Вилньов разпалиха огромни дискусии в света на автомобилния спорт, сравненията не спират.

Хамилтън е на път към петата си титла, като са му нужни пет точки от три състезания, за да я гарантира.

Така британецът ще изравни Хуан Мануел Фанджо на второ място във вечната ранглиста. Води Шумахер със 7.

"Люис няма да достигне Михаел по титли - коментира сър Джаки Стюърт, легенда на "Формула 1". - Мисля, че Хамилтън започна твърде рано и на твърде високо ниво в този спорт, не вярвам да издържи още дълго на стандартите, които сам постави."

Има обаче няколко рекорда на Михаел във "Формула 1", които Хамилтън може да достигне сравнително скоро.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Водачество в Гран при

Шумахер го е правил 147 пъти, Люис дотук е със 127. Като видим статистиката, че англичанинът има лидерска позиция в средно 15 от стартовете на сезон, е ясно - още догодина този рекорд би следвало да падне. А преди появата на Хамилтън, преднината на Шуми пред следващия по този показател (Айртон Сена) бе цели 56 състезания.

Място на подиума

Шумахер е със 155. Хамилтън - със 132. Още 24 позиции сред първите трима са напълно постижими до края на следващия сезон.

Хеттрици

Това е комбинацията от пол позишън, победа и поставяне на най-бърза обиколка в рамките на един старт. Шуми го е правил 22 пъти, Хамилтън - 14.

Най-много победи на една писта

И тук Шуми е №1 в историята - има 8 трофея от Гран при на Франция. Люис е печелил по 6 пъти в Канада, Унгария и САЩ. Трябва да остане на пистата поне още три сезона, а и да спечели три пъти на някоя от тези писти.

Снимка: Getty images