Люис Хамитлън осигури седмата си световна титла от Формула 1 преди седмица в Истанбул, след зрелищна победа под дъжа в турския град.

Така той може да довърши оставащите три старта за сезона без особено напрежение, а двете седмици до състезанието в Бахрейн, Хамилтън реши да прекара у дома в Англия. Нещо, коеот определено не му се случва често предвид непрестанните пътувания, с които е свързан спортът му.

Британецът разказа за времето у дома, както и за това, че не иска да бъде запомнен просто като шампион на пистата, а като добър човек и пример за обществото. Той непрестанно участва в инициативи, свързани с опазването на природата, както и кампании, насочени против расовата дискриминация.

"Най-накрая мога на се насладя на чувството да останеш у дома за цяла седмица след състезание. Не мога да се сетя от колко време не ми се бе случвало. В доста отношения е прекрасно, но и доста странно и неестествено за мен. Имах различни неща, върху които да се съсредоточа. Отделих време на себе си, бях спокоен и щастлив.

В последнтие години не прекарвах почти никакво време в дома си. Може би само за ден или два. По време на зимната пауза катерех планините на Колорадо, определено чувствах къщата си там като дом, защото най-близките ми идваха с мен.

Когато пък съм в Монако ... мясото е прекрасно, но не е дом. Няма ги спомените, няма ги хората, а и там е по-скоро място за временно пребиваване.

Времето у дома ми помага да се съсредоточа върху медитацията. Уча се, но това е страхотен начин за справяне с трудностите.

Чета непрестанно за медитация, искам да преоткривам нови хоризонти. Не съм от хората, които живеят с проблемите, опитвам се да ги решавам, като това е моят метод. Чета и книги за самопомощ, помагат ми да сдържам емоциите си, да контролирам всяка своя реакция.

Използвам всеки свободен момент, за да опознавам себе си, да се развивам като човек, както физически, така и психически. Ако има нещо положително около този вирус, то е, че много хораха преоткрихме себе си.

Бъдеще то ли? Винаги казват, че за един атлет на върха е трудно да продължи да вдига летвата. Но знаете ли кое пък е най-лесното, просто да се подхлъзне и да изпусне всичко.

Напрежението и високите очаквания не са нещо ново за мен, не мисля, че постоянството и поддържането на топ ниво ще е толкова трудно. Не зная дали мога да съм по-добър, но със сигурност ще успея да задържа нивото си.

Печеленото на световна титла е въпрос на много детайли. Трябва да уцелиш всички точни подправки. Не е само бързина и талант, а много работа и баланс между всеки компонент, който нашият спорт предлага.

Предизвикателството е друг основен компонент. Винаги предизвиквам механиците да са по-добри, както и те мен. Процесът е взаимен. Доста пъти съм бъркал, но нали това е част от процеса към ставането по-добър.

Като цяло не искам да пропилявам времето си на тази прекрасна планета само за забавление. Искам да помагам на хората, особено в положението си, което ми позволява да помогна на толкова много младежи и деца. Искам да съм позитивен пример в обществото, не само на пистата".

Хамилтън отново коментира и отношенията си със своя асистент Анджела Кълън, може би един от основните виновнции за успехите на британеца, както и негов най-близък човек на пистата.

"Радвам се на тази пауза най-вече заради Анджела. Тя има семейство, гледам да я псукам във всеки един момент, длъжен съм да го правя.

За нея е трудно да ги вижда толкова често, колкото й се иска. Знаете, ние сме съквартиранти по време на състезанията, ние сме нещо като най-добри приятели.

Разбирателството ни е на невероятно ниво. Тренираме заедно, скачаме с парашути заедно, тичаме, катерим се, общо взето всичко.

И двамата имаме една и съща диета, базирана изцяло на растения, това е още нещо, за кеото си помагаме".