Люис Хамилтън не е взел решение дали ще се състезава и този сезон във Формула 1.

И е напълно възможно да се откаже, без да направи нов опит да спечели рекордната осма титла. Това разкри Мохамед Бен Сулайем, новият президент на ФИА - Международната федерация по автомобилизъм.

Той призна, че е провел разговор с Люис в последните дни и е разбра ясно - британската суперзвезда е изключително разочарован и дори "изгубил вяра" във Формула 1 заради случилото се в последния кръг от сезона.

Тогава при спорни обстоятелства Люис загуби титлата в последната обиколка на Гран при на Абу Даби. Седемкратният първенец имаше голяма преднина, а влизане на кола за сигурност и хаос с дискусионно прилагане на правилата при подновяването на надпреварата, доведе до това да бъде изпреварен от новия шампион Макс Верстапен.

ФИА нареди разследване на инцидентите и това дали директорът на състезанието Майкъл Маси е приложил правилно и по буквата на закона регулациите по време на драматичните последни обиколки. Докато не види резултатите от него, Хамилтън няма да обяви своето решение, твърди Бен Саулайем.

"Той не е готов да даде отговор на въпроса ми - призна шефът на световния автомобилизъм. - Не го обвинявам, разбирам позицията му. Естествено, че се надявам да се състезава, защото той е най-разпознаваемата фигура в автомобилните спортове."

До старта на новия сезон няма особено много време. На 18 март в Бахрейн започват тренировките за първото Гран при за 2022-ра. На 23 февруари са насрочени първите тестове от предсезонния период, като отборите би следвало дотогава да са окомплектовани. "Мерцедес" също мълчи по темата за това дали топ пилотът на тима за последното десетилетие ще е в състава.

Хамилтън има договор с марката до 2023 г., но е ясно, че неговото желание или не да се състезава ще е водещо и контрактът може да бъде анулиран.

Според британските медии той наистина е отчаян от случилото се и му е трудно да се примири и да реши да се върне в болида. Освен това иска гаранции, че ако го направи, Маси няма да е на поста си за старта на новия сезон. Това е човекът, когото Люис обвинява за хаоса в Абу Даби и грешно решение за рестартиране на състезанието по начин, дал предимство на конкурента му.