Отборният директор на "Ред Бул" - Кристиан Хорнер, не разкритикува новото правило във Формула 1, което налага цензура върху изказванията на състезателите.

Според нововъведението, пилотите нямат право да кометнират никакви политически или религиозни теми, ако нямат предварително писмено одобрение от ФИА. Всеки от тях ще трябва да предупреждава и да чака одобрение, ако иска да повдига публично някоя от болезнените за обществото теми.

Естествено, че това правило предизвика вълна от възмущение, а то бе въведено месеци след инициативата "Black Lives Matter", която специално във Формула 1 бе прокарана от Люис Хамилтън.

В последните месеци британецът също така използваша изявите си пред медиите за най-различни каузи, а с допълнителното усложняване на обстновката около войната в Украйна, от ФИА наложиха тази цензура.

Кристиан Хорнер, който ръководи най-силния тим за миналия сезон обаче не вижда нещо лошо и притеснително в това правило.

"Има няколко начина да разгледаме този въпрос. Според мен спортът никога не би трябвало да бъде използван като политически инструмент и сцена за речи. Нашата работа е да забавляваме хората, да им позволим да избягат от случващото се около тях, от всички сложни политически и икономически процеси.

В Ред Бул никога не сме казвали на нашите пилоти какво да говорят. Те имат свободата да се изразяват.

Трябва обаче да намерим някакъв баланс в спорта. В сложния свят, в който се намираме, всеки има глас и менние, а това не бива да бъде подтискано.

Но всичко трябва да се контролира. Не бива да изпадаме в нито една от крайностите. Не искам спорт от роботи, които говорят това, което трябва, но не искам и Формула 1 да се превръща в сцена на какви ли не политически каузи, все пак това е спорт", заяви Хорнер.

Той бе помолен да коментира и друг все по-популярен въпрос във Формула 1 - появата на жена пилот.

"Основата е поставена. Вече стартираха няколко програми за млади момичета в академиите, а с увеличаването на този процент ще може да говорим и за цена пилот в бъдещето, няма невъзможни неща.

Това обаче е дълъг процес, не може просто да включим една жена в този спорт от нищото, може да бъде опасно. Ентусиазиран съм обаче от идеята, че все повече дами намират място в спорта ни на най-различни позиции. Това означава, че скоро може и да седнат на пилотското място".

Снимка: AP/БТА