Ръководното тяло на автомобилния спорт - ФИА, призна съвсем ясно, че по време на последния старт от Формула 1 за сезона в неделя са допуснати ред грешки.

Драмата в Абу Даби даде титлата на Макс Верстапен в последната обиколка, но преди нея имаше серия от спорни, нееднозначни за тълкуване и сякаш взети под натиск решения на хората, ръководещи състезанието.

Стигна се до обжалвания от "Мерцедес" и скандали, което донякъде остави в сянката си невероятната битка за титлата на Верстапен с Люис Хамилтън и първата световна титла на нидерландеца.

ФИА обяви, че е наредила пълно разследване, най-вече на действията на Майкъл Маси - рейс директора на Ф1. Вече се говори, че шефовете ще поискат неговото напускане.

Австралиецът на няколко пъти е взел решения, които или противоречат, или донякъде игнорират правилата.

Или пък са ги интерпретирали така, че остава голямо пространство за недоволство по тях.

"Случилото се в Абу Даби нарушава добрия имижд на нашия спорт и не допринася за това той да бъде пример за интрига, спортна надпревара и джентълменска битка", пише в становището на ръководната организация.

ФИА свика и среща на Световния съвет на автомобилизма, на която ще се преразгледат правилници, особено около ситуациите с рестартирането на състезания.

Ще има по-ясни критерии кога колите за сигурност да напускат пистата и как да се подреждат болидите зад тях.

"Майкъл е готин - защити го Верстапен от критиките. - Той бе под голямо напрежение и даде най-доброто от себе си.

Никой не искаше последното състезание да се развие така и да се реши с решения на рейс контрола, но това се случва във Формула 1."

Естествено, от другата страна не мислят така.

Директорът на отбора на "Мерцедес" Тото Волф бе бесен на австралиеца и дори определи реакцията му на случилото се в последните обиколки като "липса на връзка с реалността".

Въпреки това германският отбор се отказа от по-следващи апели и така призна титлата на Верстапен.

Но горчивият привкус от начина, по който се решиха нещата в една страхотна надпревара и великолепен сезон, остава.