Михаел Шумахер е имал мечта, но и ясна стратегия за това как да въведе сина си Мик във Формула 1.

Подробности за това разкри Вили Вебер, който бе мениджър на легендата по време на неговата кариера, а и в момента е близък семеен приятел. Германецът е сред малкото хора, допуснати в имението на фамилията в Швейцария, където Шуми се възстановява от тежките травми, получени при падане на ски преди 5 години.

Пред германската агенция motorsport-total.com Вебер разкри:

"Михаел бе видял големия талант на сина си и искаше да му помогне за кариерата му. Споделял ми е, че иска да е негов агент и ментор, както аз навремето бях такъв за самия него. Това щеше да е велика история, невероятна за спорта!

Михаел говореше за такава стратегия с голямо желание. Спомням си, че ми е споделял, че дори прави планове с кои отбори може да говори по темата, къде е най-доброто място Мик да започне кариерата си във Формула 1, къде ще научи най-много, как да го предпази от огромните натоварвания на очакванията и други детайли.

Михаел планираше от рано кариерата на сина си."

20-годишният Мик вече върви по пътеката към Формула 1, като кара във Формула 2 и тества болида на "Ферари" на пистата в Бахрейн преди две седмици.

"Не знам дали той може да достигне това, което направи Михаел - признава Вебер. - Все пак говорим за невероятните седем титли и статут на легенда. Не забравяйте, че той е израснал като "синът на Михаел", което не е лесно. Товарът от очакванията е голям, той тепърва ще го усеща."

Фриц ван Амерсфут, който е приятел на Михаел и даде дебют на Мик във Формула 4 през 2015-а в неговия холандски отбор там, говори също по темата пред изданието:

"Ако тогава ме бяхте попитали дали това момче може да стигне до Формула 1, моят отговор щеше да е "не". Той се развива добре и се учи. Още тогава се виждаше как иска да работи здраво и слуша какво му се говори. В това отношение е истински Шумахер!

Прогресът му като пилот дойде в последните две години. Освен това Мик има ясен план и мотивация, защото често е говорил за това с Михаел, когато бе съвсем малък. Наследил е характерът, упоритостта и способността да се учи."