Сезонът във Формула 1 стартира с драматична победа на Люис Хамилтън в Бахрейн и голяма битка на болидите на "Мерцедес" и "Ред Бул", но светът гледаше с повишено внимание и друг детайл от първото състезание.

То бе историческо с дебюта на Мик Шумахер във Ф1, а тази фамилия е парола за най-популярната надпревара в моторните спортове.

22-годишният германец завърши първия си старт, макар и на 16-о място в болида на "Хаас". След уикенда на дебюта, Мик даде интервю за канала на една от компаниите, които са негови персонални спонсори - Under the Armour, в което обяснява не толкова тънкости от карането, колкото психологическата страна на подготовката си на пилот.

И казва доста любопитни неща...

"Разбира се, като част от подготовката прекарвам много време във фитнеса - това е неизбежно - казва Шуми-младши. - Но има и много други аспекти, например игри, които да помагат на мозъка ти да мисли като пилот.

Една от тях е шахмат, поне за мен. Играя от малък, а това ми помага да изградя стратегия в главата си, да мисля с поглед напред. Така се изгражда ментална стабилност за работата, която имам да върша. Опитвам да мисля не с един, а с пет хода напред.

Ако има една дума, която ме описва като поведение на пистата, тя е "гладен". Ако пред мен има някой, искам да го изпреваря. Ако няма никой, просто се измъквам и отдалечавам от този зад мен.

Трудната страна е да не се отказваш и да правиш всичко по план в подготовката. Млади хора сме и за нас понякога е изкушаващо да си кажем: Не, ще пропусна това упражнение. Или пък - Не, ще направя с една серия по-малко то това, какво толкова. Ето тук идва психическата устойчивост и упоритостта да свършиш всичко от начало докрай. Не е лесно да преодолееш това чувство и да спреш изкушението да се отпуснеш."

Снимка: Getty Images

А как се издържа на дългото състезание в пълна концентрация, как оставаш фокусиран върху всеки детайл, когато си сам в болида и въртиш обиколките?

"Някой някога ми беше казал - ако се притесняваш, че губиш концентрация, започни да си говориш сам на себе си - разкрива Шумахер. - Казвай си някакви неща, поддържай се фокусиран така. Тогава мислих, че това е доста налудничаво. Но не - аз го правя, не спирам да си говоря сам, понякога и през всичките два часа на едно Гран при.

Говоря си за проблемите, ако имам проблем с гумата, нещо с двигателя или друго по колата, което усещам, че не е наред. Казвам си - ОК, Мик, сега как ще се справиш с това. После си давам и отговори, пак въпроси... И така не спирам нито за момент да съм нащрек. Това е моят начин, а дори сега, като ви го разказвам, пак звучи налудничаво, знам."

А как се справя с напрежението от това каква фамилия носи и факта, че вече е пилот на най-високо ниво и под прожекторите?

"Казвам си, че по-голямата част от нещата са под моя контрол. В моите ръце са - отговаря Мик. - Всъщност, най-голямото напрежение върху мен идва от самия мен. Аз имам високи стандарти и очаквания към себе си. Идвам от семейство, което е голямо за моторните спортове, за Формула 1. Осъзнавам това. Но това ме мотивира, а не ме натоварва. Нося го със себе си от дете."

Същевременно шефът на отбора на "Хаас" Гюнтер Щайнер ясно подчерта още веднъж:

Мик Шумахер не е в тима и във Формула 1 заради спонсори, а заради политиката на "Ферари". Компанията вижда в него огромен потенциал и причините той да стигне до състезания на най-високо ниво толкова бързо са спортно-технически, а не рекламни.