Мик Шумахер продължава да е сред най-обсъжданите пилоти в света, макар все още да се състезава само във Формула 2.

Причината е ясна, той все пак е син на седемкратния шампион във Формула 1 Михаел Шумахер. Мик уверено върви по стъпките на баща си, като към момента е лидер в класирането на Формула 2 и е на крачка от титлата.

За пореден път името му се свързва с изкачване във Формула 1. Спекулациите се засилиха още повече, след като от "Ферари" обявиха, че един пилот от академията им ще получи шанс да кара болидите на ХААС през сезон 2021. Естествено, че фаворит е Мик.

В интервю пред официалния сайт на Формула 1, той говори за бъдещето, но се върна и към началото на кареирата си, когато се е състезавал с моминското име на майка си, за да избегне медийното внимание.

"Когато не се състезавам, постоянно мисля за състезания. Явно това е в кръвта ми. Мечтая за Формула 1, това е нормално. Но също така мечтая за моторни спортове, не е само един конкретен. Животът не започва и не свършва с Формула 1.

Не мисля, че напрежението е проблем за мен, все пак се сблъсквам с него още от първото си състезание, докато при колегите ми не бе така.

Още от началото аз бях Шумахер, всеки гледаше към мен. Медии, конкуренти, не беше приятно за едно хлапе.

Именно заради това опитахме да прикрием всичко, да имам нужното спокойствие, за да се развия сам, да намеря своя път. Исках да се развия както всяко друго дете в картинга по това време.

Това е причината в много състезания да фигурирам като Мик Беч - моминското име на майка ми. Беше единственият начин да се явявам на състезания като нормално дете.

Когато вече пробих във сериите Формула, нямаше никакво съмнение около фамилното ми име. Знаех, че ще съм Шумахер. Горд съм, че именно това е изписано на болида, каската и екипа ми.

Вече знаех, че ще съм обект на внимание. Понякога идва в повече, но както вече казах, някак си съм викнал.

По един или друг начин съм израснал покрай медиите. Все пак са много малко случаите, в които се е стигало до проблеми. Почти винаги, когато съм искал спокойствие и време за себе си, съм срещал разбиране.

Преди година завърши 12-и във Формула 2, сега водя в класирането и съм на крачка от титлата. Всичко е в детайлите и опита, познаването на всеки един завой. Отделям много повече време на всеки малък детайл, не спирам да уча, а това очевидно дава резултат.

Бъдещето ли? Ами искам да се развивам като пилот, да бъда един завършен пилот, който печели състезания на най-високо ниво.

Не искам да говоря за шанс и късмет. Винаги го има този фактор, но в крайна сметка в една дълга кариера, всичко опира до умението. Винаги ще има трудни моменти, но именно те ни учат.

Със сигурност не съм на 100% готов за Формула 1, не бързам, но ако тази възможност се появи за сезон 2021, ще я използвам. Ако не, аз съм готов да остана още година във Формула 2 и да защитя титлата, която се надявам скоро да спечеля".