"Ред Бул" си осигури титлите както при пилотите, така и при конструкторите във Формула 1, но това не попречи на Серхио Перес и Макс Верстапен да си спретнат скандал след вчерашното състезание в Бразилия. Нидерландецът е шампион за втора поредна година, докато Перес продължава борбата с Шарл Леклер ("Ферари") за втората позиция в крайното класиране.

Един кръг преди края двамата са с равен брой точки, но мексиканецът смята, че това е можело да бъде променено, ако Верстапен се бе подчинил на нареждане от страна на отбора в Сао Пауло.

След рестарта на състезанието и напускането на колата за сигурността, Макс получи заповеди да опита да настигне и изпревари Фернандо Алонсо и Леклер. Същевременно по радиото на Перес бе обявено, че Верстапен трябва да му даде позицията си, ако не успее в мисията си. Още повече, че в последната обиколка на Верстапен отново бе наредено да пусне Чеко пред себе си, но той така и не го стори, а в крайна сметка двамата пилоти завършиха шести и седми. Леклер пък финишира четвърти и така се изравни с Перес по точки.

Разправията между пилоти и инженери се разигра в реално време и бе достъпна и за телевизионните зрители.

Мексиканецът заяви, че сега е видял "какъв всъщност е Верстапен" и определно звучеше разочарован. Нидерландецът, на когото определено не му липсва самочувствие и често е обвиняван, че е прекалено самонадеян, не изневери на стила си.

"Имах своите причини да не го пусна. Вече обсъдихме това и смятам, че е хубаво, че най-сетне изговорихме всичко заедно и продължаваме напред", заяви двукратният шампион пред медиите след края на състезанието. Верстапен подерта, че ако в Абу Даби Перес се нуждае от точки, ще му помогне.

"Нямам какво да кажа, наистина. Разочароващо е, особено след всичко, което съм направил за него", бе краткият коментар на Перес, който визираше случаите от миналия сезон, когато действително караше за съотборника си в битката му за световната титла с Люис Хамилтън.