След 12 месеца на работа с технологии и сложен алгоритъм, сайтът на Формула 1 обяви официалните резултати от изследване кой е най-бързият пилот за последните 40 години в надпреварата. Данните, събирани от 1983 г. насам, обхващат реално последните 4 десетилетия в спорта, и бяха обработени от Amazon ML Solutions.

Отчетени са времена от квалификации и състезания, сравнителни статистики със съотборника в същия болид по същото време, както и разликите в двигатели, гуми и технологии. Взета е предвид дори възрастта на пилотите в пика на кариерата им.

Идеята на алгоритъма е да установи най-бързия пилот като чиста скорост, като са от значение и вкарани в уравнението и качествата на болида му. Сравненията са правени така, че резултатите да са на равна основа, независимо дали пилотът и отборът са били в челото на класирането, или извън зоните на точките.

Така е създадена нещо като дигитална, хипотетична квалификационна обиколка, в която участват всички пилоти от различните години и поколения. Сложно изчисление, което едва ли може да претендира за абсолютност и безапелационна точност.

И резултатите са следните, като е изваден само топ 20 от дигиталното изследване.

На върха е Айртон Сена, който загина през 1994 г. в Гран при на Сан Марино на пистата "Имола".

Той е дал най-добрите показатели, когато са изследвани оптимални обиколки, времена, пряко съперничество със съотборници в същия болид и т.н. Великият бразилец има три световни титли, но е идол, който по някакъв необясним начин с харизмата си остава любимец на феновете и днес, повече от четвърт век след смъртта му.

Неговото първо място се приема за "кота 0" в класацията, след което идват следващите го, отстоящи на определено време като бързина.

Embed from Getty Images

Втори е Михаел Шумахер, като разликата е 0.114 секунди. Германецът има цели 7 титли във Формула 1 и е смятан за най-велик в историята. Трети е Люис Хамилтън (на 0.275 секунди от Сена), който в момента е подложил на пълна доминация спорта и преследва седма титла, за да изравни Шуми.

В топ 10 има още трима актуални пилоти - Макс Вертстапен е четвърти, Шарл Леклер е седми, а десети е Себастиан Фетел (четирикратен световен шампион).

Фернандо Алонсо (който се завръща от следващия сезон) е пети, Нико Розберг е №6, Хейки Ковалайнен е осми, а веднага след него е Ярно Трули.

До 20-а позиция се четат имената на:

11. Рубенс Барикело

12. Нико Хюлкенберг

13. Валтери Ботас

14. Карлос Сайнц

15. Ландо Норис

16. Даниел Рикардо

17. Дженсън Бътън

18. Роберт Кубица

19. Джанкарло Фисикела

20. Ален Прост.

Роб Смедли, ръководителят на проекта за алгоритъма, коментира така доколко класацията може да бъде приемана за достоверна:

"Скоростта в квалификациите е това, което се смята за "чиста" скорост. Не тази от състезанията, където има обстоятелства и нюанси. Математическият модел, който използвахме, не е идеален, но е най-доброто, което сме постигали досега. Той е гъвкав и интелигентен, като отсява само тази информация и данни, които са необходими за класацията. И от болидите, и на пилотите, и на пистите, както и на различните епохи във Формула 1."