Гран При на Австрия премина с очаквания доминация на Макс Верстапен, който спечели състезанието и увеличи огромната си разлика в генералното класиране.

Седем победи от девет състезания за нидерландския шамион, но надпреварата в Австрия бе белязана от други моменти, предизвикали доста спорове.

Общо 1200 сигнала е получи състезателния директор, кати почти всички от тях са били свързани с болиди, напускащи пределите на пистата.

Става въпрос за многократно напускане на лимита на пистата, което разбира се води до печелене на предимство от въпросния болид.

Именно заради това се стигна до анулирането на 83 обиколки, както и налагането на доста наказания.

По време на самото състезание санкции получиха седем пилоти, а след края му още бяха наложени още 12 наказания, които разместиха крайното класиране.

Карлос Сайнц, Люис Хамилтън, Пиер Гасли, Алекс Албон и Логан Сарджънт изгубиха 10 секунди от времето си, Юки Цунода се прости с 5 секунди, Ник де Врийс с 15 а Естебан Окон бе най-тежко санкционираният пилот с 30-секундно наказание.

Това доведе до размествания в класирането, като най-тежко това се отрази на Карлос Сайнц от "Ферари", който от четвърти стана шести.

Иначе в топ 3 промяна нямаше. Макс Верстапен, Шарл Леклер и Серхио Перес запазиха позициите си на подиума и не попаднаха под тежкия удар на санкциите, дошли от тези 1200 сигнала.