Майкъл Маси вече не заема поста рейс директор на Формула 1. От ФИА официално оповестиха това днес, посочвайки това свое действие като част от “реструктурирането на управлението на спорта”. 

Наследниците на Маси ще бъдат двама на брой, а освен това ще получават помощ от още други официални лица - това са Едуардо Фрейтас и Нийлс Витих, които имат опит в други световни шампионати по автомобилизъм.

Причина за уволнението на досегашния директор е драматичния финал на сезон 2021 в Абу Даби, по време на който Маси бе натискан постоянно както от “Мерцедес”, така и от “Ред Бул” и в крайна сметка на два пъти не последва правилата. Първо това стана при решението му как точно да се движат колите, които са затворени обиколка, а след това и при самия рестарт на състезанието.

В крайна сметка Макс Верстапен се възползва от новите си гуми и изпревари Люис Хамилтън, който бе с по-стари, за да стигне до дебютната си световна титла. Преди това британецът водеше през цялото състезание и се бе устремил към рекордна осма световна титла.  

Бившият шеф по състезанията ще получи предложение да заема друга длъжност в организацията.

Освен промените, ФИА ще въведе и система, която е подобна на ВАР във футбола - видеоповторения ще помагат за по-стриктно следване на правилата и прилагането им от дистанция.