Фернандо Алонсо, Шарл Леклер и Нико Хюлкенберг отпаднаха още в началото на Гран при на Белгия след чудовищен инцидент.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ КАТАСТРОФАТА ОТ ВСИЧКИ ЪГЛИ >>>

Германецът с "Рено" не успя да спре за първи завой и удари Макларъна на испанеца, който прелетя над младия пилот от Монако.

Повторенията показаха, че нововъведеният предпазител тип "ореол" (halo от англ.) спаси Леклер от автомобила на Алонсо.

Някои от пилотите бяха много скептично настроени към изобретението преди да започне шампионата, но на Спа се видя, че за него има основание.

"Видях повторението и се вижда колко полезен е предпазителят. Не се нуждаехме от доказателство, но е хубаво, че помогна. Важното е, че тримата сме добре, най-вече Шарл. Прелетях над колата му и ореолът помогна", заяви Алонсо след състезанието.

Самият Леклер също коментира катастрофата: "Не знам какво щеше да стане, ако го няма ореола, но със сигурност е полезен. Никога не съм му бил почитател, но днес се радвам, че бе над главата ми".

Наскоро отказалите се от Формула 1 - Фелипе Маса и Нико Розберг, са категорични, че след тази случка полезността на нововъведението не трябва да бъде поставяна под въпрос. Германецът написа, че то ще спасява животи.

Президентът на Международната автомобилна федерация (FIA) Жан Тод припомни, че сигурността на пилотите е на първо място и за това предпазителят е бил сложен на кокпита.

Иначе Себастиан Фетел, който спечели състезанието даде повод на експертите да са категорични, че "Ферари" в момента са по-бързи от "Мерцедес" и това може да завърже още повече шампионата.

Към момента Люис Хамилтън води със 17 точки преднина, но знаците в отбора му не са добри. Самият англичанин призна превъзходството на съперниците си след надпреварата.