Люис Хамилтън си тръгва от Германия като горд притежател на рекорд - 91 победи във Формула 1, което е изравнено постижение с великия Михаел Шумахер.

Но пилотът от Великобритания сложи в багажа си и специална каска, подарена му от сина на легендата Мик Шумахер. Тя е принадлежала на таткото, а с нея той е постигнал своята 91-ва победа.

Люис я вдигна над главата си в чест на Михаел на подиума край пистата "Нюрбургринг", където в неделя стигна постижението.

"Доста хора не спират да ме критикуват, особено по-старите пилоти и хора около Формула 1 от други поколения - каза Хамилтън. Конкретен повод за това бяха думите на Джаки Стюърт от преди дни, че той не смята британеца за конкурентен на легенди като Фанджо, Шумахер или Джим Кларк. - Всеки има своето мнение и нямам намерение да защитавам позицията си с думи. Ще дойде ден, в който ще оценят кой какво е постигнал и от настоящата генерация, надявам се.

След 20 години аз няма да говоря по такъв начин за никой млад пилот, който тогава ще печели състезания. Обещавам ви това!"

След това Хамилтън заговори и за постижението, наредило го до големия Шумахер.

"Още не съм приключил - усмихна се Люис. - Ще стана още по-добър. Не мога и нямам право да се отпускам. Първо - имам шампионат за печелене, а това още не е свършено. След това идва новото предизвикателство, после още едно...

Намираме се в година, която ни промени всички, промени живота ни. Но едно при мен си остава същото. Искам да спечеля всяко състезание, всяка квалификация и всяка титла."

Колегите на Люис не спестиха похвали за него след победата му в Германия в неделя. И подчертаха, че Шуми е стигнал до своите 91 победи в 306 старта, докато Хамилтън ги направи за 261...

"91... Това е направо невъзможно да бъде постигнато, човече - клатеше глава Макс Верстапен. - А той ще спечели още. Много, много впечатляващо. И вероятно никога няма да бъде подобрено."

"Просто свалям шапка - каза Даниел Рикардо. - Това е огромно постижение. Все едно да биеш всички пет години без спиране, седмица след седмица. И Люис, и Михаел, могат да бъдат горди."

А шефът на отбора на "Мерцедес" Тото Волф призна:

"Най-впечатляващото е как Люис се променя с времето, развива се и става по-добър не само като пилот, а и като съотборник, като човек.

Този Хамилтън днес няма нищо общо с онзи, който срещнах през 2013-а. Промяната е изключителна и много позитивна - в и извън болида."